Изследване на германски учени, публикувано в Science Advances, показва потенциална връзка

...
Изследване на германски учени, публикувано в Science Advances, показва потенциална връзка
Коментари Харесай

Наличието на повече мускули може да укрепи имунната система

Изследване на немски учени, оповестено в Science Advances, демонстрира евентуална връзка сред мускулната маса и здравето на имунната система. Според него хората с повече мускули евентуално се борят по-ефективно с инфекциите. Мускулната тъкан работи като самобитен заслон за имунните кафези. Тук те могат да се скрият и да се предпазят от безсилие в непрекъснатата борба против нападащите патогени.
Прочетете още
Изследователите от дълго време знаят, че Т-клетките (или Т-лимфоцитите), които разпознават и убиват вирусите и нездравословните бактерии – се изтощават, когато се борят против хронични инфекции. В резултат на това те престават да бъдат толкоз ефикасни и имунната реакция е по-слаба. Често настава физическо „ тлеене “, което е обвързвано със загуба на тегло и мускулна маса.

Ето за какво създателите на проучването вземат решение да ревизират дали няма връзка сред функционалността на Т-клетките и скелетните мускули. За тази цел те заразяват мишка с вирус, прочут като LCMV, и откриват, че това кара мускулите на гризачите да отделят по-голямо количество сигнализиращ протеин, наименуван интерлевкин-15 (IL-15). Той контролира активирането и образуването на Т-лимфоцитите. Това от своя страна подкрепило съществуването на проникващите в мускулите лимфоцити (MIL) – недиференцирани имунни кафези, които съдържат високи равнища на Т-клетъчен фактор (Tcf1). Т.е. имат огромен късмет да се трансфорат в Т-клетки и да стартират да се развъждат посредством пролиферация.

Освен това учените разкрили, че мишките с по-голяма мускулна маса се оправят по-добре с заболяването, в сравнение с гризачите със слаба мускулатура. На въпроса дали от това може да се заключи, че същото нещо се случва в човешкото тяло, учените към този момент не могат да отговорят тъкмо. Бъдещите опити ще покажат това, заключават специалистите.

Източник: IFLScience

 
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР